Naar nieuwsoverzicht

Waar moet u op letten bij het isoleren van een monument?

Bent u van plan om uw monument energiezuinig en duurzaam te maken? Het is daarbij noodzakelijk dat de historische waarde van het pand in stand gehouden wordt. Wij geven u een aantal tips waar u op moet letten.

Check de regels van Monumentenzorg

Het is verstandig om eerst de afdeling monumentenzorg van uw gemeente te raadplegen of bekijk de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Wilt u een ingrijpende verandering aanbrengen, zoals een reconstructie, restauratie of verbouwing, dan moet u hiervoor naar de gemeente. De gemeente vraagt dan advies aan het RCE.

Check of er subsidie beschikbaar is

Bij de RCE kunt u ook nagaan of u in aanmerking komt voor een subsidie. Er is ook een speciale subsidie voor wanneer u als eigenaar een monument een andere functie wilt geven.

Start met goede woningisolatie

Monumenten zijn uniek, maar vaak is het (woon)comfort niet meer optimaal. De panden gaan vaak al honderden jaren mee, waardoor er gedurende de jaren veel kieren, gaten en open hoekjes ontstaan zijn. Hierdoor gaat er veel warmte verloren, waardoor het kouder en minder aangenaam aanvoelt. Het kost dan ook meer energie om een monumentaal pand te verwarmen. Door uw dak, gevel en vloer te isoleren bespaart u veel op de energiekosten en het wooncomfort stijgt veel. Neem ook de ramen onder handen en vervang enkel glas door monumenten glas of voorzetramen. Let er ook goed op dat de naden en kieren rondom kozijnen en draaiende raam- en deurdelen goed gedicht worden.

Welke folies zijn geschikt voor mij?

We leggen aan u uit welke folies het meest geschikt zijn voor de specifieke toepassing. Wilt u bijvoorbeeld uw vloer gaan isoleren? Indien u een houten vloer met kruipruimte heeft, kunt u kiezen voor SF19+ (levert een Rd van 4,48 op), SF40 (levert u een Rd van 5,56 op) of SF60 (Rd van 6,48 m2*K/W). Bij een betonnen vloer op zand zonder kruipruimte kunt u het beste kiezen voor de 5mm dunne SuperFOIL SFUF. Lees ook onze tips voor het aanbrengen van vloerisolatie.

Voor het isoleren van de wanden of muren van uw monument zijn er verschillende folies beschikbaar. Gaat u vanaf de binnenkant isoleren, dan is het van belang dat u voor een dampdichte isolatiefolie kiest. Zo voorkomt u dat er vocht in de constructie komt die schimmel kan veroorzaken. Heeft u tussen de 45 en 85mm ruimte tussen de stenen muur en de wand aan de binnenkant? Dan kiest u voor de SF19+. Heeft u tussen de 85 en 105mm ruimte, dan is de SF40 de beste keuze voor u. Heeft u tussen de 105 en 155mm ruimte, ga dan voor de SF60.

Wilt u ook het dak van uw monument gaan isoleren? Bij het isoleren van de buitenkant in combinatie met andere ouder isolatie in uw dakconstructie is het belangrijk om te kiezen voor een damp-open isolatiefolie zoals SF19BB of SF40BB.Door het aanbrengen van SuperFOIL aan de buitenzijde zal de huidige constructie warmer worden en blijven dan voorheen. Hierdoor kan eventueel  vocht verdampen, deze damp kan dan door de damp-open folie worden afgevoerd naar buiten zonder kans op schimmels. Lees er alles over in dit blog over isolatiefolie bij een hellend pannendak.

Is er geen ander isolatie aanwezig en gepland, dan kunt u ook met de damp-dichte SF19+, SF40 of SF60 uw dak isoleren. Dit komt vaak voor als er een mooi dakbeschot of sporenconstructie in het zicht moet blijven. Heeft uw monument een rieten dak? Dan is de beste keuze om aan de slag te gaan met SF40 en SF60. Deze folies zijn dampdicht, dus als de randen en naden netjes dampdicht verwerkt worden, is een extra dampscherm niet meer nodig.

Advies nodig voor de isolatie van uw monument?

Wij helpen u graag met monumentenzorg, heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze producten? Of wilt u persoonlijk advies over de mogelijkheden voor uw monumentale pand? Neem dan contact met ons op. Op de website zijn verschillende filmpjes en beelden te zien van monumenten die geïsoleerd zijn met SuperFOIL.

Offerte aanvragen

    Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.

    Een sample is zo gefixt!