Verduurzaming rieten dak – Huizen

Waar rieten daken vroeger vooral een esthetische functie hadden, zien we steeds meer huiseigenaren onderzoeken hoe uitstraling, verduurzaming en brandveiligheid in optimale verbinding kunnen worden gerealiseerd. Door de rieten kap van deze particuliere woning in Huizen volledig te vernieuwen en te voorzien van een compacte laag SF60 SuperFOIL isolatiefolie, hebben de bewoners een totale Rc van 9 behaald.

 

Een nieuwe rieten kap met schroefdak

Veel ‘oude’ woningen met een rieten dak beschikken nog over een gebonden rieten dak. Hierbij wordt het riet op de rietlatten gebonden. Doordat deze constructie vrij open is, is het rieten dak relatief brandgevaarlijk en minder comfortabel, doordat er veel sprake van tocht is. Bij de renovatie van de rieten kap is de oude constructie eerst helemaal verwijderd en is gekozen voor een schroefdak. Hierbij wordt het riet op een gesloten ondergrond (in dit geval een laag met houten spano platen) geschroefd.

Het openbreken van de dakconstructie bood de bewoners meteen de mogelijkheid om de rieten kap brandveiliger te maken en het dak optimaal te isoleren. De ervaren en vakkundige rietdekkers van firma Gert Drost & Zn uit Kootwijkerbroek hebben over de gehele sporenconstructie onze SuperFOIL SF60 isolatiefolie gemonteerd. Daaroverheen hebben zij een laag met de spano platen geplaatst, waarna het nieuwe riet strak op het platendak is geschroefd.

Verduurzaming met een Rc=9

Deze dampdichte multifolie zorgt niet alleen voor minder warmteverlies, het beschermt de houten dakconstructie en het riet eveneens tegen vochtvorming waardoor de kwaliteit van het riet niet wordt aangetast en het riet zijn lange levensduur behoudt.

De totale Rc-waarde van de woning ligt rond de 9. 4 door de vernieuwde rieten kap, 5 door de plaatsing van onze SuperFOIL SF60 isolatiefolie. In de BENG-eisen staat dat een nieuwe rieten kap een Rc-waarde van tenminste 6,3 moet halen. De behaalde Rc=9 is ruim voldoende en maakt de woning in principe volledig klaar voor het gebruik van een warmtepomp en andere geavanceerde energiebesparende maatregelen.

Lees hier meer over het isoleren van een rieten dak

Met behoud van het originele aanzicht

Het resultaat voor de bewoners is een prachtig, gemoderniseerd rieten dak mét behoud van het originele aanzicht. De combinatie van SF60 (1,5 cm) en de spano platen (1,8 cm) is gelijkwaardig aan de oude rietlatten van ca. 3,5 cm. Hierdoor is de rieten kap niet of nauwelijks verhoogd, waardoor het totale aanzicht hetzelfde is gebleven.

Bent u een professionele rietdekker en wilt u graag meer weten over het verduurzamen van een rieten dak? Aarzel niet en bel direct even met Cees of Jolanda, zij staan u graag bij met betrokken projectadvies.

Offerte aanvragen

    Wij vragen de voor ons de benodigde contactgegevens van u, welke wij niet met andere partijen delen. In onze Privacyverklaring kunt dit natuurlijk nalezen.

    Een sample is zo gefixt!